
Yüz Felci
Yüzde bulunan her bir kasın hareket etmesi için beyinde bulunan merkez ile kasların arasında bir bağlantının bulunması gerekmektedir. Bu bağlantıyı sağlayan ise yüz sinirleri olmaktadır. Yüz sinirlerinin tıp literatüründeki adı ise fasiyal sinir olmaktadır. Fasiyal sinirler beyinden çıkan 12 adet sinirin 7. olmaktadır. Beyinden başlayarak yüzdeki her bir kasa dağılan sinirlerin herhangi bir yerinde oluşan sorun yüzün o bölgesindeki kasların hareket etmemesine neden olmaktadır. Elektriksel aktarımın aksadığı bu duruma ise yüz felci denmektedir.
Yüz Felcinin Nedenleri Nelerdir?
Yüz felcinin nedenleri arasında; toksik maddelere maruz kalma, endokrin hastalıkları, romatizmal hastalıklar, doğumsal nedenler, travma, enfeksiyon ve tümörler bulunmaktadır.
Yüz Felcinin Tipleri Nelerdir?
Yüz felçleri iki ana gruba ayrılmaktadır. Bu gruplarda ilki santral tip olmaktadır. Santral tipte beyinsel sinirlerde sorun görülmektedir. Diğer grup olan periferik tipte ise beyinden sonraki sinirlerin etkilendiği grup olmaktadır. Periferik yüz felçlerine daha fazla rastlanmaktadır. Ayrıca periferik yüz felçlerinin gidişatı daha iyi olmaktadır.
Yüz felcinin Belirtileri Nelerdir?
Yüz felcinin birçok belirtisi olabilmektedir. Yüz felci belirtileri içerisinde yüzde asimetri olması, konuşma ya da ağlama sırasında ağzın sağlam tarafa doğru kayması en sık görülen belirtileri olmaktadır. Bu belirtilerin yanında yüz felci geçiren hastalarda bir gözün kapanması, alın kırıştıramama, gözyaşının azalması, nefes alırken burun kanatlarının hareket etmemesi, ıslık çalamama, tükürük salgılarının azalması ve tat değişikliği bulunmaktadır.
Yüz felcine Yatkın Olan Kişilerin Özellikleri?
Yüz felcinin risk grubu bulunmamaktadır. Her yaştan kadın ve erkekte görülebilen yüz felci yenidoğan bebekler de dahi görülebilen bir hastalık olmaktadır. Bunun yanında yüz felcinde soğuk ciddi bir etmen olarak karşımıza çıktığı için kış aylarında çok daha fazla gözlemlenmektedir.
Bulaşıcı hastalıklar grubunda yer almayan yüz felcinin oluşmasına neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Yüz felcine neden olan faktörler arasında soğuk, romatizmal hastalıklar, gebeliğin son döneminde olunması, travma, kulak enfeksiyonları, stres ve bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar bulunur.
Yüz Felci Teşhisi Nasıl Konur?
Yüz felci tedavisi için en kısa süre içerisinde kulak burun boğaz uzmanına ya da nöroloji uzmanına başvurulması gerekmektedir. Çünkü yüz felci tedavisine ne kadar erken başlanırsa tamamen iyileşme şansı da o oranda artmaktadır. Özellikle yüz felcinin ilk günlerinde tedaviye başlanması çok önemli olmaktadır. Yüz felci tanısı klinik olarak konulabilmektedir. Sinir felçleri 5 kademeli bir sisteme göre değerlendirilmektedir. Sistemde 1 en hafif yüz felcini temsil ederken, 5. seviye ise en ağır yüz felcini ifade etmek için kullanılmaktadır. Yüz felcinin seviyelerini belirlemede birçok değer kullanılmaktadır. Ancak 1. seviyedeki yüz felci hastalarında dinlenme sırasında hastaların yüzü tamamen normal olarak görülmektedir. 5. seviye yüz felci hastalarında ise dinlenme sırasında dahi deformasyonlar görülmektedir.
Yüz felci tasında kullanılan bir başka yöntem ise sinirsel testler olmaktadır. Yapılan bu sinirsel testler hem hastalığın tanısını kesinleştiren hem de hastalığın gidişatının belirlenmesinde kullanılmaktadır. Ancak sinirsel testlerin doğru bir cevap verebilmesi için hastalığın 3- 5 gün kadar ilerlemiş olması gerekmektedir. Hastalığın ilk günlerinde alınan veriler her şeyin normal olduğunu gösterir.
Yüz Felcinin Tedavisi nasıl Yapılır?
Yüz felcinin tedavisi için nedenin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Yani eğer sebep tümör ise o zaman tümörün tedavi edilmesi gerekmektedir. Eğer yüz felci stresten kaynaklı ise o zaman stresin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bunun yanında sinirlerin eski işlevlerini geri kazanabilmeleri için kortizol, B vitaminleri ve antiviral ajanlar gibi ilaç tedavilerinin aynı sıra sıcak uygulaması, masaj, yüz hareketleri için egzersizler ve rehabilitasyon oldukça önemli olmaktadır. Ayrıca hastaların bir kısmında görülen göz kapakların kapaklarının kapanmaması durumu gözlerde kuruluk ve enfeksiyona neden olduğu için göz damlalarından ve pomadlarında da yararlanılmaktadır. Ayrıca kapanmayan gözlerin göz bandı ile de kapatılması gerekmektedir.
Yüz felci hastalarının %80’nin herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan 2- 3 hafta içerisinde iyileşme göstermektedir. hastalarda gözlemlenen cerrahi işlemsiz düzelme %10 oranında 1 yıla uzamaktadır. Yüz felci olan hastaların %10’nunda ise yüz felci kalıcı olmaktadır. Yüz felci nedenine bağlı olarak bazı hastaların tedavilerinde cerrahi tedavide bir seçenek olmaktadır.