Tiroglossal Duktus (Kanal) Kisti

Tiroglossal Duktus (Kanal) Kisti

Doğumsal boyun kistleri arasında en sık rastlanılan çeşidi olan tiroglossal duktus kistleri, boynun orta hattında yer alan iyi huylu kistler olmaktadır. Tiroglossal duktus bebeğin gelişimi sırasında dil kökünden başlayarak tiroid bezlerine kadar uzanan ve kök hücrelerin hareket etmesini sağlayan bir kanal olmaktadır. Tiroit bezleri oluştuktan sonra ise bu kanal kendiliğinden kapanır. Ancak kanal kisti olan hastalarda bu kanalın kapanması yerine kanalda kist oluşumu gözlemlenir.

Tiroglossal Duktus Kisti Kimlerde Görülür?

Genellikle çocuk ve ergenlerde görülmekle birlikte nadiren 20 yaş üstünde ki yetişkinlerde görülmektedir. Cinsiyet açısından kanal kisti hem kadın hem de erkeklerde eşit yayılım göstermektedir.

Tiroglossal Duktus Kistinin Belirtileri Nelerdir?

Genellikle boyun orta hattında yer alan küçük bir şişlik dışında herhangi bir belirti vermemektedir. Ancak kistin enfeksiyon kapması durumunda ek belirtiler görülmektedir. Bu belirtilerin içerisinde kitle üzerinde ısı değişimi, ağrı, kitlenin büyümesi, kızarıklık ve akıntı görülmektedir. Nadir olarak ise yutkunma güçlüğünün yaşanmasına neden olmaktadır.

Tiroglossal Duktus Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir?

Kanal kisti tanısı genellikle öykünün alınması ve fiziki muayene ile konulmaktadır. Ayrıca hastalara tam kan sayımının yaptırılması, tiroid fonksiyonlarının tespit edilmesi, tiroid bezlerinin yerleşimlerinin kontrol edilmesi ve kistin özelliklerinin incelenmesi de gerekmektedir. Tiroglossal kanal içerisinde bazı hastalarda tiroid bezi dokusu bulunabilmektedir. Hatta bazı hastalarda tiroid bezleri kanalın içerisinde yerleşim göstermektedir. Tedavisi için ise sistrunk adı verilen bir yöntem ile cerrahi operasyonun gerçekleşmesi gerekmektedir.