Timpanoplasti
Timpanoplasti diğer adıyla kulak ameliyatları kronik orta kulak hastalıklarında ve kulak zarı delinmelerinde hastalara uygulanan ameliyat tekniği olmaktadır. Bu ameliyat ile hastaların orta kulaktaki ve kulak zarındaki işitme sistemlerinin onarılması ve aynı zamanda kulak arkasında ve orta kulakta bulunan mastoid kemik içindeki iltihabın temizlenmesi olarak açıklanabilir.
Timpanoplasti ameliyatlarının boyutu kulakta bulunan hasara göre değişiklik göstermektedir Bazı hastalarda sadece kulak zarındaki deliğin onarılması yeterli olurken, bazı hastalarda ise zar onarımı ile birlikte orta kulakta ses iletiminden sorumlu olan kemikçik sisteminin onarılması gerçekleşmektedir. Ayrıca bazı hastalarda timpanoplasti ameliyatlarında mastoid kemik içine kadar ilerlemiş olan iltihabın temizlenmesi de ameliyatın içinde yer alabilir.
Timpanoplasti Ameliyatları Ne Zaman Yapılır?
Kulak zarında delik bulunan hastalara yapılan timpanoplasti ameliyatları eğer hastaların işitme kaybı yoksa ve kulak akıntısı ancak kulağa su kaçınca gerçekleşiyorsa hastaların isteği doğrultusunda yapılır.
Ancak kulak zarı delinmesi bulunan hastaların kulağı sudan korumasına rağmen ayrıca sinüs ve burun bölgesinde kulak akıntısına neden olacak iltihaplanmalarına bulunmamasına rağmen hastalardan kronik kulak akıntıların izlenmesi durumumda timpanoplasti ameliyatların hastaların hayat kalitelerini artırmak ve işitme kaybının ilerlemesinin engellenmesi açısından gerekli olmaktadır. Söz edilen bu hastalara uygulanan timpanoplasti ameliyatı sırasında hem zardaki delik kapatılır hem de sesi ileten küçük orta kulak kemikçiklerindeki problemlere müdahale edilir.
Son olarak mastoid kemik ve orta kulak içerisinde kolesteatoma adı verilen kemiğin erimesine neden olacak ve ilerleyen özellikteki iltihabın saptanması durumunda hastalara en kısa süre içerisinde timpanoplasti ameliyatının uygulanması gerekmektedir. Bu hastalarda işitme sisteminin onarılması veya korunması ikinci planda olurken asıl amaç hastaların yüz felci, kafa içi komplikasyonları ve iç kulak kaynaklı işitme kayıplarının önüne geçmektir.
Timpanoplasti Ameliyatları Nasıl Yapılır?
Timpanoplasti ameliyatlarının tekniğine karar verilirken birçok faktör etkili olmaktadır. Bu faktörler içerisinde hastanın genel sağlık durumu, kulak kanalının yapısı, deliğin zar üzerindeki yeri ve mastoid kemiği müdahale yapılıp yapılmayacağı ve elbette ki hekim ile hastanın tercihleri etkili olmaktadır.
Timpanoplasti ameliyatları mikroskop altında ve farklı cerrahi teknikler kullanılarak uygulanan bir ameliyat olmasına rağmen hastalardaki tek ameliyat izi kulak arkasındaki kesi olmaktadır.
Timpanoplasti ameliyatlarının gerçekleşmesi için kulak arkasından, kulak içinden ya da kulak kanalı içinden yapılan kesiler gerekli olmaktadır. Eğer hastada ufak bir kulak zarı deliği mevcut ise o zaman hiç bir kesi olmadan kulak kanalı yoluyla timpanoplasti ameliyatı yapılabilir. Ancak zarın arka ve orta kısmında bulunan deliklere kulak içinden zarınan kısımdaki deliklere ve mastoid kemiğe ise kulak arkasından kesi yapılarak gerekli teknikler uygulanır.