Septoplasti

Bunun orta hattında yer alan nazal septum doğru şekilde konumlandırılmaması ve eğriliğine septum deviasyonu denmektedir. Nazal septum kıkırdak ve kemik yapısından oluşmaktadır. Bu yapının yamuk ya da eğri olması kişinin nefes almasını zorlaştırır. Hatta bazı vakalarda hastalar burunlarından hiçbir şekilde nefes alamamaktadır. Septum deviasyonu hem anne karnındaki süreçte hem de genetik nedenlerle ortaya çıkan bir durumdur. Septum deviasyonuna burun içinde bulunan yumuşak dokuların şişliği de eşlik ederek hastaların nefes almasını daha da zorlaştırabilmektedir. Septum deviasyonu olan hastalarda kronik burun tıkanıklığı, zaman zaman görülen burun kanamaları, burundan nefes alamama,  tekrarlayan sinüs enfeksiyonları, horlama ve geniz akıntısı sıklıkla görülen şikayetlerdir. Ayrıca bu hastalarda kalp ve tansiyon gibi sistemik hastalıkların ilerlemesi de daha kolay olmaktadır.

Septoplasti Ameliyatı Nedir?

Septum deviasyonu olan hastalarda eğrilik görülen kıkırdak ve kemik dokusunun düzenlenmesi amacıyla yapılan operasyonlara septoplasti denmektedir. Bu operasyonlarda burun içerisinde nefes almayı engelleyen kemik dokular alınır. Kıkırdak dokular ise uygun şekilde yeniden düzenlenir.

Septoplasti Neden Yapılır?

Septum deviasyonu sadece hastaların nefes almasından zorluk yaratmaz. Bunun yanında farklı problem nerede neden olur. Bu problemlerin içerisinde ağız kurulukları, horlama, boğaz enfeksiyonları ve ağız sağlığı sorunları bulunmaktadır. Tüm bu problemler hastaların yaşam konforunu olumsuz yönde etkiler. Bunun yanında kronik olarak burun tıkanıklığı yaşayan hastalarda var olan kronik hastalıklar daha kolay ilerler. Tüm bu problemlerin ortadan kaldırılabilmesi için ise septoplasti operasyonları yapılır.

Septoplasti Nasıl Yapılır?

Septoplasti ameliyatları hem lokal hem de genel anestezi ile yapılmaktadır Bu sebeple öncelikle hasta için hangi anestezi yöntemine uygun olmadığına karar verilmesi gerekmektedir. Hasta konforu göz önüne alındığında genel anestezi daha çok uygulanan bir seçenek olmaktadır.

Septoplasti ameliyatları için öncelikle hastaların burnun altından küçük bir kesi yapılır. Bu kesiden iç dokulara ulaşılır. Septum deviasyonu da neden olan fazla kemik dokusu yapılan bu kesilen çıkartılır ve içeride gerekli düzenlemeler yapılarak kesin kapatılır.

Burun eğriliğinin sadece iç yapılarla ilgili olmaması durumunda ise açık teknik ile septoplasti uygulanmaktadır. Bu yöntemde burun derisi tamamen soyularak operasyon uygulanmaktadır.

Bazı hastalarda septoplasti ile birlikte rinoplasti kombin bir şekilde gerçekleşmektedir. Bunun yanından burun içi yumuşak dokularının şişerek nefes almayı zorlaştırması durumunu yaşayan hastalarda da septoplasti ameliyatı sırasında müdahale edilir.