Orta Kulak Kireçlenmesi

Orta Kulak Kireçlenmesi

İşitme ilk olarak ses dalgalarının kulak kepçesine ulaşması ile başlamaktadır. Daha sonrasında bu ses dalgaları dış kulak kanalı boyunca geçerek kulak zarına iletilmektedir. Orta kulağa iletilmiş olan bu titreşimler çekiç, örs ve üzengi organları yardımı ile iç kulakta yer alan salyangoz sıvısına iletilmektedir. İç kulakta bulunan işitme sinirleri ise gelen bu titreşimleri elektrik enerjisine çevirerek beyinde bulunan işitme merkezine iletilir. Tüm bu sürecin sonunda da işitme sağlanmış olur.

Orta Kulak Kireçlenmesi (Timpanoskleroz) Nedir?

Kulak kireçlenmesi tabiri genellikle hem orta kulak hem de iç kulak kireçlenmeleri için kullanılan ortak bir tabir olmasına rağmen iki hastalığın birbiri ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Timpanoskleroz aynı zamanda orta kulak kireçlenmesi olarak da bilinmektedir. Hem orta kulak enfeksiyonları hem de enfeksiyon dışı sebepler ile oluşmaktadır. Orta kulak ile kulak zarı arasında kalan dokuları kapsayan bir kireçlenme olmaktadır.

Orta Kulak Kireçlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Orta kulak kireçlenmesinin belirtileri arasında en belirgin olanları kulak çınlaması ve işitme zorluğu olmaktadır. Ayrıca hastalarda sık sık tekrar eden kulak akıntısı şikayeti de bulunabilmektedir.

Orta Kulak Kireçlenmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Diğer bir yandan sadece kulak zarında tutulum gösteren kireçlenmeye ise miringoskleroz denmektedir. Kulak zarı kireçlenmelerinin fiziki muayenelerinde kulak zarı üzerinde beyaz plaklar görülmektedir. Miringosklerozun klinik bir önemi bulunmamaktadır. Bu sebeple de herhangi bir tedavi uygulanmaz. Orta kulak kireçlenmesinde ise kulak zarında çökmeler ve delikler görülebilmektedir. Kulak zarının delik olması durumunda arka tarafta beyaz noktalar halinde odak noktaları bulunmaktadır.

Orta Kulak Kireçlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Orta kulak kireçlenmesinin tedavisinin belirlenmesinde hem orta kulak hem de kulak zarının durumu değerlendirilmektedir. Ayrıca hastaların yaşamış olduğu işitme kaybının seviyesinin de belirlenmesi de gerekmektedir. Hem orta kulak hem de kulak zarı kireçlenmelerinin medikal bir tedavisi bulunmamaktadır. Tedavi edilmeleri için sadece ameliyat bulunmaktadır. Bu ameliyatlarda orta kulakta yer alan kireçlenmeler temizlenir ve gerekli görülmesi durumunda yeniden kulak zarı oluşturulur. Ameliyata uygun olmayan hastalarda ise işitme kaybının azaltılması için işitme cihazlarından faydalanılır.