Nazal Polip

Nazal Polip

Burun ve sinüs mukozasından kaynaklanan nazal polipler, gözyaşı şeklinde ve pembe renkli bir yapıya sahip olmaktadırlar. Kötü huylu olmayan nazal polipler burunda ve sinüste yer alan tüm boşlukları kapatabilmektedir. Nazal polipler ile anatomik açıdan yerleşik olan hipertrofisi arasında farklılıklar bulunmaktadır. Nazal poliplerin belirtileri genellikle bulunmamaktadır. Ancak bazı hastalarda çok büyüyen ve sinüs ağızlarını tıkayan nazal polipler çeşitli belirtiler vermektedir. Nazal poliplerin sinüs ağızlarını kapatması durumunda ise burada bulunan mukoza sirküle olamaz ve bu sebeple de bu alanlarda enfeksiyon veya kist oluşumu söz konusu olur.

Nazal Poliplerin Belirtileri Nelerdir?

İlerlemiş nazal polipler ise burun tıkanıklığına neden olmaktadır. Bu polipler özellikle koku almada bozukluklar, burundan nefes alamamaya bağlı ağızdan nefes alma, horlama, geniz akıntısı, ağız kuruluğu ve boğazda yanma görülmektedir.

Nazal Polipler En Çok Kimlerde Görülür?

Nazal poliplerin oluşmasında etkili olan faktörlerin içerisinde genetik yatkınlık, kronik rinosinüzit, astım ve alerji bulunmaktadır. Bahsedilen bu nedenler burun içerisinde sık sık enfeksiyon oluşmasına neden olmaktadır. Tekrarlayan bu enfeksiyonlardan dolayı da burun mukozasının ödem yapması polipoid adı verilen ve yoğun sıvı birikimi ile oluşan yapıların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Astım, aspirin aşırı duyarlılığı ve Samter Triadı adında bir sendromun etkisi ile ortaya çıkması durumunda ise çok daha saldırgan bir yapı sergilemektedir. Çocuklarda nazal polip oluşumları çok daha nadir bir şekilde görülmektedir.Çocuklarda nazal polip görülmesi durumunda ise çocuk hastaların astım ve kistik fibroz açısından incelenmeleri gerekmektedir.

Nazal Polipler Nasıl Teşhis Edilir?

Nazal poliplerin tanısında ise öncelikle hastaların şikayetleri dikkatli bir şekilde dinlenmelidir. Ayrıca hastaların herhangi bir alerjisinin olup olmadığı, klinik bulgular ve görüntüleme yöntemleri tanın konmasında yardımcı olmaktadır.

Nazal Polipler Nasıl Tedavi Edilir?

Nazal poliplerin tedavisinde ise hem ilaçlardan hem de cerrahi müdahalelerden yararlanılmaktadır. Nazal poliplerin tedavisinde kullanılan ilaçlar sayesinde poliplerin küçülmesi ve hastaların şikayetlerinin azalması söz konusu olmaktadır. Nazal poliplere alerji ya da astım gibi hastalık varsa nazal polip tedavisine ek olarak bu hastalıklarında tedavisinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Bazı durumlarda ise nazal polipler ilaçlara cevap vermemektedir. Diğer bir yandan nazal poliplerin sinüs kanallarını tıkamasından dolayı drenaj bozukluğuna bağlı olarak enfeksiyon ve inflamasyon görülebilmektedir. Bu durumda da cerrahi seçeneklerden yararlanılmaktadır.

Nazal poliplerin cerrahi müdahalelerinde ise sinüs içi müdahale şeklinde yapılmaktadır. İki farklı yöntem ile müdahale edilen nazal polip ameliyatlarında kullanılan ilk yöntem polipektomi olmaktadır. Eğer hastalık son derece yaygın bir şekilde ise ve harici patoloji bulunuyorsa o zaman seçilen ameliyat yöntemi genişletilmiş sinüs müdahaleleri olmaktadır.