Kronik Rinosinüzit

Kronik Rinosinüzit

Kronik rinosinüzit enfeksiyonlar nedeni ile oluşmaktadır ve tedavisi de son derece uzun ve zorlu olmaktadır. Enfeksiyonların kronik rinosinüzitin oluşmasına katkı sağlamalarının yanında durumun çok daha kötüleşmesine de neden olmaktadır.

Rinosinüzitin en yaygın çeşidi nazal polipsiz kronik rinosinüzit olmaktadır. Bu türünde hastalarda nazal polip bulunmamaktadır. Polipsiz rinosinüzitte burun tabanın şişmesinde ve ödem yapmasında birçok farklı etmek bulunmaktadır. En çok rastlanılan sebepleri ise alerjiler ve havadan gelen irritasyon etmenleri bulunmaktadır.

Kronik Rinosinüzit Neden Olur?

Nazal polip rinosinüzitlerde ise sinüzit oluşmasında etkili olan nazal polip olmaktadır. Poliplerin oluşmasının nedeni bilimsel olarak net bir şekilde açıklanamamkla birlikte, zaman içerisinde oluşan ve sinüs kanallarını tıkayacak kadar büyük olan polipler de kronik rinosinüzitin oluşmasına neden olmaktadır. Nazal polipler sebebi ile oluşan kronik rinosinüzit tedavisinde öncelikle poliplerin küçültülmesine yönelik olarak tedaviler uygulanmaktadır. Poliplerin küçültülmesi için uygulanan ilk tedavi seçeneği ise genellikle ilaçlar olmaktadır. Ayrıca bazı hastalarda poliplerin çıkarılması için cerrahi tedavi seçenekleri de kullanılmaktadır. Bazı hastalarda ise hem ilaç tedavisine hem de cerrahi işleme ihtiyaç duyulmaktadır.

Kronik rinosinüsün bir diğer nedeni ise alerjiler olmaktadır. Özellikle mantar alerjisi bulunan kişilerin havada bulunan mantarlar ve mantar sporları sinüslerin dolmasına ve yoğun bir şekilde mukus tabakasının oluşmasına neden olmaktadır. Mantar alerjisinin kanıtlanabilmesi için ise öncelikle hastaların sinüslerinde kalın bir mukus tabakasının bulunması gerekmektedir. Daha sonrasında ise hastadan alınan mukus örneğinin içerisinde mantar ya da mantar sporuna rastlanması durumunda mantar alerjisi teşhisi konulabilmektedir. Bu rinosinüzit türünün bir diğer adı ise alerjik fungal rinosinüzit olmaktadır.

Birçok faktör kronik rinosinüzitin oluşmasında etkili olmaktadır. Diğer bir yandan bu faktörlere sürekli olarak maruz kalmak hastalığın daha ağır bir şekilde seyretmesine de neden olmaktadır. Kronik rinosinüzite neden olan etmenler ise şunlar olmaktadır:

  • Kronik rinosinüzit hastalarında normal popülasyona göre çok daha fazla alerji vakası görülmektedir. Bu sebeple de kronik rinosinüziti etkileyen baş faktörlerden birisi alerji olmaktadır.
  • Kronik rinosinüzitin bir diğer nedeni de havadaki tahriş edici maddeler ve sigara dumanı olmaktadır. Hava kirliliği içerisinde bulunan toksinler hava yolunun tahriş olmasına neden olmaktadır.
  • Kronik rinosinüziti etkileyen bir diğer etmen ise immün sistem bozuklukları olmaktadır. Kronik rinosinüziti bulunan çoğu hastanın bağışıklıkları normal olmakla birlikte immün yetersizliği bulunan hastalar daha fazla risk altında olmaktadır.
  • Sürekli olarak soğuk algınlığı gibi tekrar eden virüs kaynaklı enfeksiyonlar da kronik rinosinüzitin oluşmasında etkili olmaktadır.

Son olarak burun kıkırdağının yamuk olması da kronik rinosinüziti etkileyen faktörlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır Septum deviasyonu olarak da adlandırılan bu durumda hastalar rahat nefes alamazlar. Ayrıca hem doğuştan hem de travma sonucunda oluşan bu hasar ile hastaların mukus drenajları bozulmaktadır.