Gırtlak Kanseri
Havanın nefes borusuna girişini kontrol eden yere gırtlak denmektedir. Üst, orta ve alt olarak 3 kısma ayrılan gırtlağın görevleri içerisinde nefes alma, konuşma ve yutkunma bulunmaktadır. Gırtlağın orta bölümünde ses telleri bulunurken, alt kısmı ise soluk borusu ile bağlantılı olmaktadır. Gırtlağın herhangi bir bölümünde oluşan kanserlere de gırtlak kanseri denmektedir. Gırtlak kanserinin en önemli sebebi sigara kullanımı olurken, ileri yaştaki insanların gırtlak kanseri olma ihtimali daha yüksek olmaktadır.
Gırtlak Kanserinin Belirtileri nelerdir?
Gırtlak kanserinin bulunduğu yere göre verdiği belirtiler de farklılık göstermektedir. Orta kısımda yer alan gırtlak kanserlerine ses tellerinin bulunduğu için ses kısıklığı yapmaktadır. Özellikle erken dönemde verdiği bu belirtinin mutlaka dikkate alınması gerekmektedir. Gırtlağın üst bölümünde oluşan gırtlak kanserlerinde belirtiler ise kötü nefes kokusu, yutkunmada zorluk, inatçı öksürük ve boğaz ağrısı bulunmaktadır. Alt gırtlakta meydana gelen kanserlerde ise hırıltı, nefes darlığı ve ses kısıklığı bulunmaktadır. Bunların yanında tüm gırtlak kanserlerinde boyunda şişlik, boyun ve kulak ağrısı, kilo kaybı ve ileri evrelerde metastaz görülmektedir.
Gırtlak kanserlerinin en önemli belirtisi ses kısıklığı olmaktadır Bu sebeple 2- 3 haftadan daha uzun süreli devam eden ses kısıklığı şikayetlerinde mutlaka KBB uzmanına başvurulması gerekmektedir.
Gırtlak Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Gırtlak kanserinin teşhisinde birçok farklı test bir arada kullanılmaktadır. Ancak tüm bu testlerden önce KBB uzmanı tam bir gırtlak ve baş muayenesi yapmaktadır. Daha sonrasında gırtlak kanserinin görüntülenebilmesi için endoskopi uygulanmaktadır. Endoskopi hem burundan hem de boğazdan uygulanmaktadır. Kitlenin tespit edilmesinin ardından tam olarak kanserin teşhis edilebilmesi için biyopsi örneği alınmaktadır. Patoloji örneği alınması için uygulanan ilk ameliyatta eğer kitle çok büyük değilse boğaza nefes deliğinin açılmasına gerek bulunmamaktadır.
Gırtlak Kanseri Nasıl Tedavi edilir?
Gırtlak kanseri tedavilerinde KBB uzmanları ile radyoloji onkologları ve medikal onkologlar birlikte tedavi planlaması yapmaktadır. Tümörlerin evresi ve boyu planlanan tedavide önemli kriterler olmaktadır. Gırtlak kanserlerinin tedavi seçenekleri içerisinde ameliyat, ışın tedavisi ve bileşik tedaviler bulunmaktadır.
Gırtlak kanserinde uygulanan ameliyatların hangi yöntemle yapılacağı da yine gırtlak kanserinin evresine ve boyutuna göre belirlenmektedir. Erken evrede bulunan gırtlak kanserlerinde ses ve yutkunma fonksiyonları korunabileceği için kısmi yani parsiyel ameliyatlar yapılırken, ileri evredeki gırtlak kanserlerinde tüm gırtlağın alınması söz konusu olmaktadır. Bunun için de gırtlağın tamamen alınması söz konusu olmaktadır. Lazer ve robotik cerrahi seçenekler ise erken evredeki gırtlak kanserlerine uygulanan ameliyat yöntemleri olmaktadır.
Cerrahi tedavi şeklinin belirlenmesi durumunda eğer kanserin boyun bölgesine de yayılımı söz konusu ise ameliyat sırasında bu bölgelere de müdahale edilmektedir. Diğer bir yandan gırtlağın bir kısmının alındığı ameliyatlardan sonra hastaların nefes alması için açılan delik ameliyattan birkaç gün sonra kapatılmaktadır. Ancak gırtlağın tamamının alındığı vakalarda boyunda bulunan nefes deliği kalıcı olmaktadır.
Her kanser çeşidinde olduğu gibi gırtlak kanserinde de ölüm riski bulunmaktadır. Bu sebeple gırtlak kanserinin erken evrede teşhis edilmesi hayati önem taşımaktadır. Kısmi gırtlak ameliyatlarından sonra hastaların konuşmasında, yutkunmasında ve nefes almasında bazı güçlükler yaşaması normal olmaktadır. Tamamen gırtlağın alındığı hastalarda ise konuşma ancak eğitim, tıbbi protezler, elektronik cihazlar ve cerrahi yöntemler ile gerçekleşebilmektedir.