Dil Bağı
Halk arasında dil bağı olarak bilinen ve tıpta kısa frenulum ve ankiloglossi olarak adlandırılan hastalık, bebeklerin anne karnında ki gelişmesinde yaşanan bir anomaliden kaynaklanmaktadır. Gelişim sırasında dili ağız tabanına bağlamakla görevli olan frenulum tam olarak serbestleşmez veya hücrelerin fazla çoğalması nedeni ile kalın bir hal alır. Bu durumda dilin serbestleşmesinin önüne geçer.
Dil Bağı Sebebi İle Oluşan Fonksiyon Bozuklukları Nelerdir?
Dil bağı hastalığı olan çocuklar bu sebeple dil ile ilgili fonksiyon bozuklukları yaşamaktadır. Bu bozukluklarının içerisinde konuşma bozuklukları, artikülasyon bozuklukları, ağız içi hijyeninin tam olarak sağlanamamasından dolayı kötü ağız hijyeni ve kokusu, diş problemleri, emme ve yutma hareketlerinde güçlük, dil şekil bozuklukları, psikolojik ve sosyal bozukluklar olmaktadır.
KBB polikliniklerine başvuran hasta ise temel olarak ikiye ayrılmaktadır. İlk grup yeni doğan bebeklerden oluşmaktadır. Diğer grup ise konuşma çağına gelmiş ancak henüz konuşamayan çocuklardır.
Dil Bağı Belirtileri Nelerdir?
Yenidoğan bebeklerde görülen en belirgin bulgular emmede güçlük ve bu sebeple de bebeklerin kilo almaması ve gelişimlerini doğru bir şekilde gerçekleştirememesidir. Konuşma çağına gelmiş olan ancak konuşma bozukluğu yaşayan çocuklarda ise dilbağı ile ilgili en önemli belirti konuşma ve artikülasyon olmaktadır. Toplumda son derece yaygın bir inanış olan çocukların konuşamam sebebinin dil bağı hastalığı olması yanlış bir inanış olmaktadır. Çünkü dil bağı çocukların konuşamaması değil konuşma bozukluğu yaşamasına neden olmaktadır.
Dil Bağı Nasıl Teşhis Edilir?
Dil bağını teşhisi için fiziki muayene yeterli olmaktadır. Dil bağı olan çocuklarda dillerinin görünümleri V şeklinde olmaktadır. Bunun yanında dilin üst damağa değdirilmesi ya da dilin dışarı çıkarılmasında zorlanmalar yaşanmaktadır. 3 yaşından daha büyük olan çocuklarda artikülasyon bozukluğunun teşhisi için dilin ön kısmının kullanılması gereken harflerin söylenişi gerekmektedir.
Dil Bağının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dil bağının tedavisi ise cerrahi müdahale ile mümkün olmaktadır. Uygulanan müdahale lokal anestezi altında ve kısa bir işlem olmaktadır. Bağ makas ya da bistüri ile kesilir ve genellikle kanamasız bir işlem olmaktadır. İşlem sonrasında hastalar günlük hayatlarına hemen geri dönebilirler ve yeme, içme işlemlerini eskisi gibi devam ettirebilirler.
Nadiren de olsa bazı hastalara genel anestezi uygulanması gerekmektedir. Özellikle sabit tutulamayan çocuklar için önerilmektedir. Diğer bir yandan kalın dil bağı olan çocuklarda da genel anestezi uygulanmaktadır.
Genellikle 3 yaştan sonra bulgularına rastlanan dil bağı müdahalelerinde bu sebeple 3 yaştan sonra yapılmaktadır. Ancak çocukların dil gelişimlerinin iyi bir şekilde ilerleyebilmesi için en kısa süre içerisinde tedavilerinin yaptırılması gerekmektedir.