Burun Kırığı
Yüzün en çıkıntılı bölgesi olan burun özellikle yüz travmalarında en çok zarar gören bölge olmaktadır. Nazal fraktür olarak adlandırılan burun kırıklarının tanısı fiziki muayene ve görüntüleme yöntemleri ile sağlanmaktadır.
Burun Kırığı Belirtileri Nelerdir?
Burun kırıklarının belirtileri ise şunlar olmaktadır:
- Burunda ağrı,
- Burun sırtının şişmesi,
- Burunda hassasiyet,
- Morluk,
- Burun çatısının bir tarafa kayması,
- Burunda görülen çökmeler,
- Hareketlilik,
- Kemik ve kıkırdak dokular arasında ki seviye farkları,
- Çıkıntılı kemik yapısının elle hissedilmesi,
- Kırık uçlardan elle muayene sırasında gelen sesler.
Burun Kırığı Nasıl teşhis Edilir?
Burun kırığının tanısında en önemli belirti ise elle muayene sırasında burun kemiklerin gelen ve krepitasyon olarak adlandırılan sesler olmaktadır. Ayrıca muayene sırasında fark edilen orta burun kaymaları ve burun kanamaları da teşhisi destekleyen bulgular olmaktadır.
Burun Kırığı Nasıl Tedavi Edilir
Burun kırıklarının tedavisinin ilk birkaç saat içerisinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Çünkü ilk 3 saatten sonra kırık burunda ödem oluşmaktadır. Kırıkların oturtulması için ilk saatlerde zaman bulunamadı ise o zaman kırıkların ödem geriledikten sonra yapılması gerekmektedir. Ödemin gerilmesi ise yaklaşık olarak 3 gün sürmektedir. Burun kırıkları çocuklarda 7- 10 gün, yetişkinlerde ise 10- 14 gün içerisinde kaynamaktadır. Bu sebeple tedavide çok geç kalınmaması gerekir. Tedavinin temel amacı kırık uçları tam olarak bir araya getirilmesidir. Tedavinin şekli ise hastanın yaşı ve burun kırığının şekli ile bağlantılı olmaktadır.