Ağız Yaraları
Toplumun yaklaşık olarak %25’inde görülen ağız yaraları, hastaların birçok güçlüğü yaşamasına neden olmaktadır. Ağızda oluşan bu yaralar hastaların yemek yemesinin engellenmesine, konuşamamasına, bir şeylerin içmesine engellenmesine ve tükürük salgılarını kontrol edememesine neden olmaktadır. Oral aftlar diş eti, iç yanak ve dilde meydana gelir ve mukozal hasara neden olur. Diğer bir yandan ağız içinde yer alan bu yaralar derin veya yüzeysel doku kaybına neden olabilmektedir. Bu sebeple de hastaların ağrı veya sızı yaşamasına neden olmaktadır. Oral aftların dikkate alınması gerekir. Çünkü ağız yaralarının altında ciddi hastalıkların bulunması söz konusu olmaktadır.
Oral aftların ağız içerisinde ki derin dokuları etkilemesi durumunda ağız kanserinden şüphelenilmelidir. Bu yaralar da genellikle beyaz veya kırmızı belirtiler üzerinden çıkarlar ve hızlı bir şekilde yayılırlar.
Ağız Yaralarının Altında Yatan Sebepler Nelerdir?
Ağız yaralarının oluşmasının altında yatan sebepler arasında ise şunlar bulunmaktadır:
- Vitamin eksikliği,
- Demir eksikliği,
- Fiziksel travmalar,
- Bağışıklık sisteminin yetersiz olması,
- Behçet hastalığı,
- Gıdalar,
- Hormonal değişiklikler,
- Helikobakter pilori,
- Yiyecek alerjisi,
- Stres,
- Kaygı,
- Sigara kullanımı,
- Bazı diş macunları.
Ağız Yaralarının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ağızda oluşan aftlar tedavi edilmemesi durumunda 7 ile 10 gün arasında değişen sürelerde kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak bu süre içerisinde iyileşmemesi durumunda da kulak, burun, boğaz uzmanına başvurulması gerekmektedir. 2 ya da 3 haftadan daha uzun süren aftlarda ise mutlaka kesin tanı için biyopsi alınması gerekmektedir.