Ağız Kokusu
Tıp dilinde Halitosis halk arasında ağız kokusu olarak bilinmektedir ve birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ağız kokusunun oluşmasına neden olan organlar içerisinde ağız boşluğu, bademcikler, solunum ve sindirim sistemi bulunmaktadır. Diğer bir yandan ağız kokusunun oluşmasında insanların beslenme alışkanlıkları ve kullandıkları ilaçlar da neden olarak görülmektedir.
Ağız Kokusu Nasıl Oluşur?
Ağız kokusunun meydana gelmesi için birçok uçucu gazın bir araya gelmesi gerekmektedir. İnsanların nefesinde aromatik karbonlar, aminler, yağ asitleri, sülfür bileşikleri, nitrojen kökenli bileşikler, keton, alkol ve fenillerin birleşimi ile ağız kokusu olarak nitelendirilen koku ortaya çıkmaktadır. Ağız kokusunun oluşmasında en etkili olan ise sülfür bileşenleri olmaktadır. Sülfür bileşenleri ise ağız içerisinde bulunan bakteriler tarafından üretilen bir gaz türü olmaktadır.
Ağız içinin sıcak ve nemli olması dolayısıyla bakterilerin hızlı bir şekilde çoğalması söz konusu olmaktadır. 500 farklı bakterinin yer almış olduğu ağız içinde bakteriler genellikle dil, ve diş etleri üzerinde yayılım göstermektedir. Ağız içerisinde yer alan bu bakteriler ise ağzımıza giren organik bakterileri daha önce bahsetmiş olduğumuz gazlara çevirmektedirler.
Ağız Kokusu Neden Olur?
Ağız sebebiyle oluşan ağız kokusunun oluşmasında ki ana etmen ise kötü ağız hijyeni olmaktadır. Ağız hijyenini düzenli olarak sağlayamayan kişilerin ağızlarında diş plakları, besin artıkları, diş ve diş eti hastalıkları sıklıkla görülmektedir. Tüm bunlar da bakterilerin, ağız hijyenini düzenli olarak gerçekleştiren kişilere oranla, daha hızlı çoğalmasına neden olmaktadır. Daha hızlı çoğalan bakteriler de daha fazla uçucu gazların oluşmasına neden olmaktadır.
Ağız hijyeninin korunması konusunda tükürüğün de önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu sebeple tükürüğün azalmasına neden olan etkenler aynı zamanda ağız kokusunun oluşmasına da sebep olabilmektedir. Tükürüğün azalmasında etkili olan faktörler içerisinde ise tansiyon ilaçları, antidepresan ilaçlar ve psikotik ilaçlar bulunmaktadır. Diğer bir yandan ileri yaş da tükürük bezlerinin daha az çalışmasına neden olan bir diğer etmen olmaktadır. Diğer bir yandan ağız kuruluğuna xerostomia hastalığı da neden olmaktadır. Tükürük bezlerinin yeterince çalışmamasından dolayı oluşan bu ağız kuruluğunun giderilmesi için suni tükürüklerden faydalanılmaktadır.
Ağız kuruluğunun oluşmasında etkili olan diğer hastalıklar ise artmış mukus sekresyonu, infeksiyon, sinüslerde inflamasyon ve paranazal sinüs hastalıkları bulunmaktadır. Ayrıca geniz, gırtlak ve buruna kaçan yabancı cisimler de ikincil enfeksiyonlara neden olduğu için ağız kokusu yaratabilmektedirler. Kulak burun boğaz hastalıklarında hastaların düzenli olarak ağız hijyenlerini gerçekleştirmeleri durumunda hala ağız kokusu şikayetleri bulunursa o zaman bademcik iltihabından dolayı oluşan bademcik taşlarından şüphelenilmektedir.