Tükürük Bezi Taşları
Genellikle çene altında bulunan tükürük bezlerinde görülen tükürük bezi taşları, çok farklı sebeplerden dolayı görülebilmektedir. Alt çene tükürük bezlerinden salgılanan tükürüğün daha koyu bir kıvama sahip olması salgılanan tükürüğün yerçekiminin tersinde doğru hareket etmesi gibi sebepler nedeniyle tükürük bezi taşlarının oluşumunun daha fazla olduğu düşünülmektedir. Ayrıca tükürük bezi taşlarının oluşması sebepleri içerisinde tükürük PH’larının değerlerinin düşük olması ve Gut hastalığı bulunmaktadır.
Tükürük Bezi Taşlarının Belirtileri Nelerdir?
Tükürük bezi taşlarının belirtileri taşların bulundukları yere ve tıkanıklığın derecesine göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca tükürük salgı hızı ve bezin dokusu da şikayetlerin çeşidini ve derecesini değiştirmektedir.
Tükürük bezi taşlarının en tipik belirtisi limon gibi tükürük salgısını artıran bir besin tüketildiğinde dilaltı bölgelerinde, çene altında ya da kulak önünde hissedilen ani ağrı ve şişlik olmaktadır. Eğer kanal tamamen kapalı değil ise o zaman ortaya çıkan şişlik birkaç saat içerisinde ortadan kalkacaktır. Bu döngü tükürük bezleri uyarıldıkça tekrarlar.
Tükürük Bezi Taşları Nasıl Teşhis Edilir?
Tükürük bezi taşlarının tanısı hastaların fiziki olarak muayene edilmeleri ve radyolojik inceler ile konulmaktadır. Eğer söz konusu taşar ağıza yakın bir alanda konumlanmış ise o zaman uzmanlar taşları elleri ile hissedebilmektedir. Diğer bir yandan eğer taşlara bakteriyel bir enfeksiyon da söz konusu ise o zaman tükürük bezlerine baskı yapıldığında ağız içerisinde iltihabi akıntı olabilmektedir. Kullanılan radyolojik görüntüleme yöntemleri içerisinde sıklıkla ultrason ve bilgisayarlı tomografi olmaktadır. Ayrıca siyalografi adı verilen, tükürük bezi kanalından özel bir madde kullanılarak gerçekleştirilen tetkik nadir olarak kullanılmaktadır.
Tükürük Bezi Taşları Nasıl Tedavi Edilir?
Tükürük bezi taşlarının tedavisinde öncelik eğer bir enfeksiyon söz konusu ise antibiyotik tedavisi ile enfeksiyonun kurutulması gerekmektedir. Ayrıca hastaların tedavi süresince daha fazla su içmeleri gerekmektedir. Tükürük bezi taşlarının tedavisinde ise genellikle açık cerrahi yöntemleri kullanılmaktadır. Eğer taşların konumu ağız içerisine yakın ise o zaman ağız içerisinden girilerek alınmaktadır. Bunun yanında sialendoskopi, tükürük bezi taşları tedavisinde yeni uygulanmaya başlayan bir tedavi seçeneği olmaktadır.