Tiroid Kanserleri

Tiroid Kanserleri

Gırtlağın hemen önünde yer alan tiroid bezlerinin yapısı kelebeğe benzemektedir. Tiroid bezlerinden tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) hormonları salgılanmaktadır. Bu hormonların vücutta birçok görevi bulunmakla birlikte temel olarak vücutta bulunan enerjinin nasıl kullanılacağını belirlemektedir.

Paratiroid bezler ise tiroid bezlerinin arka kısmında yer alan 4 adet bezden oluşan bir yapıdır. Bu bezlerden ise paratiroid hormonu salgılanır ve bu hormonunun temel görevi ise kandaki kalsiyum miktarını dengelemektir.

Tiroid Kanseri Nedir?

Tiroid kanseri ise tiroid bezinde bulunan hücrelerin anormal hücrelere dönüşmesi ve kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkmaktadır. Tiroid kanserinin en sık görülen türü ise endokrin sistem kanseri olmaktadır. Tiroid kanserlerinin bazı çeşitleri  çok saldırgan davranışlar gösterebilmektedir. Bunun yanında kanserin erken evresinde hastalar hiçbir belirti görmeyebilir ve kanser standart baş boyun bölgesi taramalarında şans eseri keşfedilir. Tiroid kanserlerinin en karakteristik belirtisi ize bezlerin büyümesidir. Tiroid kanseri tanısı kesinleşene kadar tiroid nodülü olarak adlandırılır.

Tiroid Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Tiroid kanserlerinde bulunan bu nodüller kısa süre içerisinde büyüme eğiliminde olmaktadırlar. Bu büyümeler hasta tarafından dahi görülüp hissettirebilmektedir. Tiroid bezlerinde herhangi bir büyüme söz konusu olduğunda tiroid bezlerinin ultrason ile incelenmesi gerekmektedir. Eğer kanser şüphesi bulunursa o zaman patolojik örneğin alınması gerekmektedir. Patolojik değerlendirmelerin ardından da tiroid kanseri tanısı konmuş olur.

Tiroid Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Tiroid kanseri teşhisinden sonra ise kanserinin evrelerinin belirlenmesi gerekmektedir. Daha sonrasında ise gerekli tedavi planı kanserin evresine, kanserin tipine ve hastanın diğer medikal özelliklerine göre belirlenmektedir. Genellikle cerrahi operasyonlar ile kanserli kitlenin çıkarılması tercih edilmektedir. Bu ameliyatlar sırasında tiroid bezlerinin yarısı ve tamamı çıkarılabilir. Ayrıca çevresinde bulunan lenf nodülleri de gerekli görülmesi halinde çıkarılmaktadır. Bazı hastalarda ise gerekli görülmesi durumunda ameliyat sonrasında radyoaktif iyot tedavisi uygulanmaktadır.