Ses Terapisi

Ses Terapisi

Ses hastalıkları genellikle seslerini yoğun olarak kullanan kişilerde görülmektedir. Özellikle ses sanatçıları, öğretmenler, tiyatrocular, çağrı merkezi çalışanları ve din görevlileri gibi mesleği bulunan kişiler sürekli olarak sesin yüksek performansta kullanan ve dolayısıyla da yıpranan ses tellerinde yıpranma olan grup içerisinde bulunmaktadır. Bu sebeple de bu hasta gruplarında tedavi planlanmadan önce ses hastalıklarına neden olan yanlış ses kullanımı alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekmektedir. Aksi halde hastalığın tedavisi için cerrahi operasyon yapılsa dahi hastaların ses kullanma alışkanlıklarını değiştirmemeleri durumunda hastalığın tekrar etmesi söz konusu olmaktadır. Bu sebeple de bu hastaların seslerini nasıl daha iyi kullanacakları ve yanlış davranışların neler olduğu konusunda eğitilerek seslerini daha sağlıklı bir şekilde kullanmaları sağlanarak kalıcı iyileşme söz konusu olmaktadır.

Ses Terapisinin Amacı Nedir?

Ses terapisinde gırtlak mümkün olan en iyi derecede düzeltilmektedir. Bu rehabilitasyon sürecinde ki ana hedef sesle ilgili olan fonksiyonel bozukluklarının azaltılması veya giderilmesidir. Özellikle ses telleri ile ilgili ameliyatlardan sonra uygulanan ses terapileri sayesinde sesin potansiyel kapasitesine geri dönmesi sağlanmaktadır. Ayrıca bu terapiler ile ses hasarının yeniden ortaya çıkması da engellenmektedir.

Ses Terapisi neden Yapılır?

Ses hastalıklarının tedavisinde genellikle ses terapisi, cerrahi tedavi, medikal tedavi ve psikolojik destek bir arada kullanılarak uygulanmaktadır. Birçok ses hastalığı ses terapisi ile tam tedavi sağlamaktadır. Ses terapisinde öncelikle hastalara sesin meydana gelmesinde ki temel anatomi öğretilmelidir. Daha sonrasında ise ses hijyeninin sağlanabilmesi için hastanın edinmesi gereken alışkanlıklar ve bırakması gereken alışkanlıkların öğretilmesi ve bu kazanımların sağlanması gerekmektedir. Son aşamada ise hastaların nasıl daha kuvvetli nefes alabilecekleri, sesi tedavi edici, nefes desteğini arttırıcı, nasıl hasarın önleneceği ve sesi kuvvetlendirici egzersizler bulunmaktadır. Ses terapileri genel olarak 1- 2 ay arasında sürmektedir. 8 ile 10 seansta hastalar için gerekli olan kazanımlar elde edilmiş olmaktadır. Ses terapilerinde seanslar hastaların ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir. Bu planlama sayesinde hastalar egzersizlerine seanslardan sonra da devam edebilmektedir.