Ses Teli Polipi
Ses tellerinin yapısı pürüzsüz yüzeylere sahip olmaktadır. Aynı zamanda her iki tarafta bulunan ses telleri tam olarak kapanmaktadır. Ses teli polipi söz konusu olduğunda ise ses tellerinin pürüzsüz yapıları bozularak çıkıntılar meydana gelmektedir. Bu çıkıntıların içerisinde ise ses teli nodüllerine göre daha fazla sıvı bulunmaktadır. ses tellerinde en sık görülen hastalıklardan birisi olan ses teli polipleri fiziki muayene esnasında normal dokulardan belirgin bir şekilde ayırt edilmektedir. Ses tellerinin en çok titreşen alanları orta kısımları olduğu için kırmızı, pembe ve beyaz renkli olan ses polipleri en fazla bu bölgede görülmektedir. İyi huylu olan ses poliplerinin teorik olarak kötü huylu olan kansere çevirme ihtimali bulunmamaktadır. Diğer bir yandan birçok sebebe bağlı olarak ses teli polipleri diğer larinks hastalıkları ile karıştırılabilmektedir. Bu nedenden dolayı kesin tanı için genellikle patolojik inceleme istenir.
Ses Polibinin Nedenleri Nelerdir?
Ses teli poliplerinin oluşumunda sesin yanlış bir şekilde sebep olmaktadır. Bunun yanında sigara kullanmak, reflü, alkol kullanımı, zararlı kimyasal maruziyetleri, ve alerjilerde ses teli poliplerine neden olmaktadır. Bu sebeple de ses teli polipleri sadece sesini çok fazla kullanan kişilerde değil yanlış yeme alışkanlığı olan kişilerde, kimyasallara maruz kalanlarda, ev hanımlarında ve alerjisi olanlarda da sıklıkla görülmektedir.
Ses Teli Poliplerinin Belirtileri Nelerdir?
Ses teli poliplerinin belirtileri ise ses teli nodülleri ile benzerlik göstermektedir. Ses teli poliplerinde de seste havalılık, netlik kaybı, kısılma ve pürüzlülük belirtileri görülmektedir. ses tellerinin polipler sebebiyle tam olarak kapanmasından dolayı oluşan bu belirtilerin yanı sıra hastalarda özellikle de uzun süreli ve eforlu ses kullanımı sonrasında boğaz çevresinde ağrı hissedilmektedir.
Ses Teli Polibinin Tanısı Nasıl Konmaktadır?
Ses teli polibinin teşhisinde de kameralı görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır. Genellikle fiziki muayene sırasında teşhis almalarına rağmen kesin tanı için ayrıca patolojik incelemeler de yapılabilmektedir.
Ses Polipi Tedavi Nasıl Yapılır?
Tedavisinde ise poliplere neden olan etmenlerin ortadan kaldırılması ve ses terapilerinin yapılması ile gerçekleşmektedir. Ses teli poliplerinde cerrahi tedavi seçenekleri ses teli nodüllerine göre daha sık tercih edilmektedir.
Ses Telinde Polip Nasıl Oluşur?
Ses tellerindeki polipler de ses nodüllerinde de olduğu gibi sesin yanlış kullanılmasından ya da aşırı derecede ses yorgunluğundan kaynaklanmaktadır. Ancak ses teli nodüllerinde yanlış davranışların sürekliliği söz konusu olurken ses tellerinde oluşan polipler bir anlık bağırma, çığlık atma ya da gürültülü ortamda konuşma gibi tek seferlik bir travmanın ardından ortaya çıkmaktadır. Tekrarlayan ses travmaları ise poliplerin büyümesine neden olur.