Ses Sağlığı

Ses Sağlığı

Ses sağlığının sağlanabilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar şunlar olmaktadır.

Ses sağlığının en büyük düşmanı sigara ve sigara dumanı olmaktadır. Bu sebeple de kesinlikle sigara içilmemeli ve hatta sigara dumanına maruz kalınmamalıdır.

Her gün 2,5- 3 litre su tüketilmesine dikkat edilmesi gerekir.

Ses tellerinin nemli tutulması da tahrişin minimum seviyede olmasını sağlayacaktır. Bu sebeple de ses tellerinin nemlenmesi için sadece su kullanarak su buharı uygulaması yapılmalıdır. Bunun için elektronik buhar makinelerinden yararlanılabilir.

Boğazı temizleme hareketi de ses tellerinin tahriş olmasına neden olmaktadır. Bu sebeple boğazınızı temizlemek istediğiniz biraz su içmek ya da hmmmm sesiyle mırıldanmak bu isteğinizin geçmesini sağlayacaktır. Ayrıca sürekli olarak öksürmek de ses tellerinin zarar görmesine neden olmaktadır. Bu sebeple de hem boğaz temizleme hareketinin hem de sürekli olarak öksürmekten kaçınılması gerekilir.

Ses sağlığı için bir diğer önemli nokta ise düzenli uyku saatleri olmaktadır. Düzenli ve yeterince uyumak ses tellerinin dinlenmesi için zaman yaratmaktır. Uykusuz kalmak ise ses tellerinizde hem strese hem de yorgunluğa neden olduğu için ödem sebep olarak sesinizin kısılmasına neden olabilir. Eğer uykusuz kaldığınız bir gün olursa ertesi günü sesinizi fazla yormamaya çalışmanız gerekmektedir.

Konuşurken doğru nefes almanız gerekmektedir. Güçlü nefesler almayı öğrenerek daha rahat bir şekilde konuşabilir ve ses tellerinizin yorulmasının önüne geçersiniz.

Konuşmalarınız sırasında uzun cümleler kurmaktan kaçınmanız gerekmektedir. Çünkü uzun cümleler ile konuştuğunuzda cümle sonunda sesinizi destekleyecek yeterli nefese sahip olmazsınız ve bu da ses tellerinizi aşırı kullanmanıza neden olur. Uzun cümleler yerine kısa cümleler ile konuşmak ve konuşmaya başlamadan önce derin nefes almak konuşmanız için yeterli nefesinizin olmasını sağlayacaktır.

Ses tellerinin zarar görmesine neden olan diğer etkenler içerisinde kafein alkol ve süt bulunmaktadır. Bunun için kafein tüketimi günde 2- 3 fincan ile kısıtlamanız ve alkol ile süt tüketiminden kaçınmanız gerekmektedir. Bahsettiğimiz bu besinler ses tellerinizin kurumasına neden olmaktadır. Kuruyan ses tellerinde de mukus oluşumu meydana gelir.

Mentol ve okaliptüs içeren nefes açıcılar, boğaz pastilleri ve şekerler de ses tellerinin kurumasına neden olmaktadır. Bu sebeple bunları sadece doktor tavsiyesi ile kullanmanız gerekir.

Gürültülü ortamlarda bulunmamaya da dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu ortamlarda bulunuyorsanız da konuşmamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Çünkü gürültüyü bastırmak için yüksek sesle konuşmak zorunda olmanız ses telerinizin gerilmesine, hasara uğramasına ve zarar görmesine neden olmaktadır. Bu sebeple uzak birine de seslenmek yerine yanına giderek konuşmanız gerekmektedir.

Telefonla konuşurken de duruş ve telefonu tutuş pozisyonunuza dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca telefonda ki ses yüksekliğinizi de ayarlamanız gerekmektedir. Çünkü uzun süre boyunca yüksek sesle konuşmak ve yanlış pozisyonda telefonu tutmak hem ses tellerinizin gerilmesine hem de baş ve boyun kaslarınızın baskı görmesine neden olacaktır.

Konuşmanın sizi zorlamaya başladığı durumlarda ya da konuşurken ses kırılmaları yaşadığınızda bir kulak burun boğaz uzmanı ile görüşmeniz gerekmektedir.

Ses bozukluklarında boğaz reflüsü çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu sebeple boğaz reflüsünün tedavi edilmesi gerekmektedir. Boğaz reflüsünden korunmak için alınacak önlemler ise şunlar olmaktadır.

  • Sigara içmemek,
  • Kakao, çikolata, yağlı, çiğ, baharatlı ve kızarmış besinlerden uzak durmak,
  • Kafeinli, gazlı ve alkollü içeceklerden uzak durmak ve sütün çok az tüketilmesi gerekmektedir.
  • Beslenme düzeninde değiştirilmesi gerekmektedir. Öncelikle öğünlerin küçültülmesi gerekmektedir. Beslenme aralıklarının da 2 saate düşürülmesi gerekir.
  • Gece yatmadan önce yemek yemeyi ve bir şeyler içmeyi bırakmanız gerekmektedir. İdeal olan uyumadan 2- 3 saat önce bu eylemlerin bırakılmasıdır.
  • Gece uyurken her zaman baş kısmınızın göğsünüzden yukarıda kalması gerekmektedir. İdeal yükseklik ise baş ile göğüs arasında 15- 20 derecelik bir açının bulunmasıdır.
  • Fazla kilolarınızı vermeniz ve ideal kilonuzu da korumanız gerekmektedir.
  • Karın ve mide bölgesinde baskı oluşmasına neden olacak dar ve sıkı kıyafetler kullanmaktan kaçınmanız gerekir.
  • Doktorunuz tarafından başlatılan ilaç tedavisine liyakat göstermeniz son derece önemlidir. Ayrıca ilaç tedavinizi de doktorunuzun tavsiyesi ile sonlandırmanız gerekir.