Polisomnografi
Kulak burun boğaz hastalıkları içerisinde ciddi olarak değerlendirilen hastalıklardan birisi de uyku apnesi olmaktadır. Uyku apnesinin teşhisinin konulabilmesi ve varsa şiddetinin belirlenebilmesi için halk arasında uyku testi olarak bilinen polisomnografi kullanılmaktadır.
Polisomnografi testleri Nasıl Uygulanır?
Kısaca PSG olarak adlandırılan polisomnografi, tek kişilik özel odalarda uygulanan ve hastaların uyuyarak test edildiği bir test yöntemi olmaktadır.
PSG testinde birçok tıbbi ve gelişmiş cihaz kullanılmaktadır. Kullanılan bu cihazlar ile hastalardan alınan bilgiler birçok farklı şekilde işlenmektedir. Testte kaydı alınan bilgiler içerisinde;
- Beyin sinyalleri için EEG,
- REM’i ayırt edebilmek için EOG,
- Karın kaslarının gevşeme ve kasılmalarının kayıt edilmesi için EMG,
- Solunum parametreleri için ağız ve burundan hava akışını ölçen sensörler,
- Kandaki oksijen miktarını gösteren problar bulunmaktadır.
Hastalar yatmadan önce verilerin alınması için tüm kablolar hastanın üstünde gerekli alanlara bağlanır. Bu süreç yaklaşık olarak yarım saat sürmektedir. Daha sonrasında kayıt başlar. Yapılan kayıtlar dijital ortamda saklanmaktadır.
polisomnografi testinin Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?
Testin uygulanması için hastaların geceleri en az 4 en fazla 8 saat uyumaları gerekmektedir. Yapılan testlerde hastaların uyku yeterliliklerinin %60’ın üzerinde olması beklenmektedir.
Farklı klinik tipleri bulunan uyku apnesinin tanısı polisomnografi testinin sonucundan elde edilen toplam AHI değerine göre belirlenmektedir. AHI değeri 5’e kadar olan hastaların değerleri normal olarak kabul edilirken, değerleri 5 ile 15 arasında değişen hastaların hafif, 15 ile 30 arasında olan hastaları orta ve 30 üzerinde ağır dereceli olarak sınıflandırılmaktadır.
Uyku Apnesinin Çeşitleri
Uyku apnesi bazı hastalarda yatış pozisyonundan kaynaklanmaktadır. Bu hastalarda yan yatış pozisyonunda durum normal olurken sırtüstü yatış pozisyonunda durum 2 katına kadar normal görülmektedir. Bir diğerinde ise yan yatış pozisyonunda hastalarda sırtüstü yatış pozisyonuna göre 2 kat fazla görülmektedir.
Uyku apnesinin bir diğer çeşidi ise REM bağımlı uyku apnesi olmaktadır. Normalde uykunun yaklaşık olarak %25’ini oluşturan REM uykusunda patolojik olayların sadece REM döneminde ortaya çıkmasıdır. Hem REM hem de yatış pozisyonunun bir arada görüldüğü hastalarda ise AHI değeri diğer hastalara göre daha yüksek olmaktadır.