Orta Kulakta Sıvı Birikmesi
Orta Kulakta Sıvı Birikmesi Nedir?
Efüzyonlu Otit hak arasında orta kulakta sıvı birikmesi olarak adlandırılmaktadır. Orta kulakta sıvı ateş ya da ağrı gibi bir belirti olmaksızın kulak zarının arka tarafında meydana gelen bir oluşumdur.
Orta Kulakta Sıvı Birikmesi En Çok Kimlerde Görülür?
Orta kulakta sıvı genellikle çocuklarda görülmektedir. En ayırt edici özelliği ise çocuklarda işitme kaybına neden olmasıdır. Orta kulak sıvı birikmesi genellikle belirti vermediği için çok dikkatli olunması gerekmektedir.
Orta kulakta bulunan östaki, kulağın buruna açılan kısmı olmaktadır. Östakinin görevi ise orta kulağın havalanmasını ve drenajı sağlamaktır. Çocuklarda orta kulak sıvı birikmesinin sıklıkla ortaya çıkmasının sebebi ise östakinin yetişkinlikteki açısına ancak 7 yaşında ulaşmasıdır. Bu yaştan önce özellikle geniz eti bulunan çocuklarda östaki görevini yerine getirememektedir. Orta kulağın hava alamamasının yanı sıra geniz etinin mikroplar için bir etken olmasından dolayı da okul öncesi dönemdeki çocuklarda orta kulak iltihabının daha sık gerçekleşmesine neden olmaktadır. Özellikle çocukların ilk üç yılında orta kulak iltihabına çok daha sık rastlanmaktadır. Orta kulak iltihabı olan çocuklarda orta kulakta sıvı %40 ihtimalle 1 ay ve %10 olasılıkla da 3 aydan daha uzun süre kalmaktadır.
Orta Kulakta Sıvı Birikmesinin Belirtileri Nelerdir?
Çocukların bir şey seyrederken sesini çok fazla açması, konuşurken bağırması ve derslerindeki başarısının düşmesi gibi olaylarda orta kulak sıvı toplanmasının neden olduğu belirtiler olabilmektedir.
Orta Kulakta Sıvı Birikmesini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Yetişkinlerde orta kulak sıvı birikmesi ise genellikle nezle ve soğuk algınlığı gibi sebeplerle meydana gelmektedir. Bazı durumlarda ise sıvı biriken tarafta aynı zamanda ağrısız bir kitlenin oluşması geniz eti tümörünün de habercisi olmaktadır. Nasir olarak görülen geniz eti tümörlerine karşı her zaman dikkatli davranmak gerekmektedir.
Orta Kulakta Sıvı Birikmesinin Tanısı Nasıl Konulmaktadır?
Yetişkinlerde orta kulakta sıvı birikmesi tanı kriterleri içerisinde kulak zarının renk değiştirmesi, kulak zarının arkasında kabarcık oluşması ve kulak zarının çökmesi bulunmaktadır. Bu belirtileri bulunan hastaların tanısının kesinleşmesi için ise basınç ve işitme testlerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Orta Kulakta Sıvı Birikmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Orta kulak sıvı birikmesi tedavisinde öncelikle ilaç tercih edilmektedir. Yapılacak ilaç tedavisi ise antibiyotik olmaktadır. Çünkü orta kulakta biriken sıvı iltihabi bir sıvı olmaktadır. Hastalara 10 ile 14 gün arasında değişen sürelerde antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Ayrıca tedaviyi desteklemek için sıvının emilmesini sağlayan dekonjestan adı verilen ilaçlar da kullanılmaktadır. Çocuklarda şurup kullanımı önerilirken, alerjisi olan hastalarda ise antihistamin ilaçlar kullanılmaktadır. Hastalar tedavi sonrasında da takip edilir. Eğer 3 ay içerisinde sıvı giderilmemişse, kulak zarında çökme söz konusu ise ya da ciddi duyma bozuklukları yaşanıyorsa cerrahi müdahale yapılır.