Koklear İmplant
Halk arasında biyonik kulak olarak da adlandırılan koklear implantlar, işitme cihazlarından fayda görmeyen ya da menenjit gibi hastalıklar nedeni ile ani müdahale gerektiren durumlarda uygulanmaktadır.
Koklear İmplant Nedir?
Biyonik kulak sistemi iki parçadan oluşmaktadır. İlk parça ameliyat ile iç kulağa yerleştirilen kısmı olmaktadır. İkinci kısmı ise dış kısım olmaktadır ve ilk kısmın yerleştirilmesinden 4- 6 hafta sonra kulağın dış kısmına takılmaktadır.
Koklear İmplant Nasıl çalışır?
Biyonik kulakların çalışma prensibi ise şu şekilde olmaktadır. Sesler dış kulakta bulunan bölümde işlenmektedir. Daha sonrasında ise sesler işlenerek elektrik enerjisine çevrilmektedir. Elektrik enerjisi ise elektronlar ile salyangoza iletilmektedir. İşitme sinirine ulaştırılan bu sinyaller ise daha sonrasında beyinde yer alan işitme alnına iletilmektedir.
Koklear İmplant Kimlere Uygulanır?
İşitme kaybı yaşayan herkes biyonik kulak için uygun bir aday olmamaktadır. Biyonik kulağın uygunluğu yapılan bazı testler ile belirlenmektedir. Biyonik kulakların uygulandığı hasta grupları içinde ise şunlar bulunmaktadır:
- Doğuştan işitme kaybı olan çocuklar,
- Otoimmün hastalıklar nedeniyle işitme kaybı yaşayan ve işitme cihazları ile sonuç alamayan hastalar,
- Sonradan ortaya çıkan ani işitme kaybı olan hastalar,
- Kaza sebebi ile yaşanılan işitme kayıpları,
- Hastalıklar nedeni ile yaşanılan işitme kayıpları,
- Ameliyat nedeni ile yaşanılan işitme kayıpları,
- İleri, çok ileri ve total işitme kaybı bulunanlar.
Sosyal Sigortalar Kurumu Koklear İmplantı Karşılar mı?
Biyonik kulaklar Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Ancak bunun için hastaların bazı şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. SGK gerekli olan şartları bazı dönemlerde yenilemektedir. Kullanılan yöntemler içerisinde radyolojik yöntemler bulunmaktadır. Bu incelemelerde orta ve iç kulağın uygunluğuna ve sinirlerin var olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Çocuk hastalarda ise incelemeler çocuk cerrahi uzmanları ve çocuk psikiyatrları da katılmaktadır.
Biyonik kulak takıldıktan sonra etkili bir şekilde kullanılabilmesi için hastaların rehabilitasyon dönemlerini eksiksiz bir şekilde gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Ayrıca kontrollerinin de aksatılmadan yapılması gerekmektedir.
Koklear İmplant Kimlere Uygulanmaz?
Biyonik kulağın etkili olmadığı hasta grupları ise şunlar olmaktadır:
- Çok uzun süre rehabilite edilmemiş kişiler,
- İleri derecede işitme kaybı bulunan hastalar,
- İşitme kaybına neden olan işitme sinirlerinin olmaması durumlarında,
- Geçirilen enfeksiyonlardan sonra elektrotların yerleştirilmesine izin vermeyecek kadar deformasyonların oluşması.