Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı
Gözlerin sürekli olarak nemli kalmasını sağlayan ve gözleri toz ve kirlilik gibi dış etkenlerden koruyan gözyaşı, gözyaşı bezleri tarafından salgılanmaktadır. Fazla salgılanan gözyaşları gözyaşı kesesinin içerisine geçerek ordanda gözyaşı kanalı ile burun boşluğuna aktarılmaktadır. Gözyaşı kanallarının tıkalı olması durumunda ise gözyaşları burun boşluğuna aktarılamaz ve birikerek gözlerden yanaklara süzülür. Bu durumda gözlerin enfeksiyon kapmasına ve bu sebeple de çapaklanma, kızarıklık, şişme ve ağrı görülmektedir.
Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı En Çok Kimlerde Görülür?
Her yaş grubunda görülen gözyaşı kanalı tıkanıklığı özellikle yenidoğan bebeklerde ve menopoz dönemindeki kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Yenidoğan bebeklerde görülen gözyaşı kanalı tıkanıklığı doğumsal kaynaklı olurken, yetişkinlik döneminde ki hastalarda ise gözyaşı tıkanıklığı edinsel olmaktadır.
Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığının Belirtileri Nelerdir?
Gözyaşı kanalı tıkanıklığının belirtileri içerisinde; gözün sık sık çapaklanması, gözün aşırı derecede sulanması, burun kökünde şişliklerin oluşması ve burun köküne bastırıldığında göze iltihap gelmesi bulunmaktadır.
Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Nasıl Teşhis Edilir?
Gözyaşı kanalı tıkanıklığının teşhisinde genellikle gözyaşı kanallarına sıvı verme işlemi gerçekleştirilmektedir. Eğer verilen bu sıvı boğazda hissedilir ise o zaman gözyaşı kanalları açık olmaktadır. Eğer verilen sıvı boğazda hissedilmez ise o zaman sıvı gözlerde birikir. Bazı hastalarda ise gözyaşı kanal tıkanıklığının belirlenebilmesi için görüntüleme yöntemlerinden faydalanılmaktadır.
Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir?
Doğumsal gözyaşı kanalı tıkanıklığı bulunana bebeklerde tedavi öncelikle masaj ile başlanmaktadır. Uygulanması gereken masaj burun kökünden aşağı doğru uygulanması gerekmektedir. Günde 3- 4 kez uygulanması gereken bu masajın tekrar sayısı ise 10 olmaktadır. Yapılan bu masajın iyileştirme şansı %95 olmaktadır. Bu süre içerisinde gözde çapaklanma olması durumunda antibiyotikli göz damlaları kullanılır.1,5 yaşına kadar gözyaşı kanalının açılmaması durumunda ise probing denilen bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bir tür sondalama işlemi olan probing, ilk seferinde sonuç vermemesi durumunda tekrarlanabilen bir işlem olmaktadır. Sondalama işlemlerinin de başarılı olmaması durumunda ise balon kateter ile dilatasyonu veya tüp entübasyonu uygulanmaktadır. Yapılan tüm bu işlemlerin sonuçsuz kalması durumunda ise cerrahi seçeneğin değerlendirilmesi gerekmektedir.
Edinsel gözyaşı kanalı tıkanıklığında ise tedavi yöntemi ancak cerrahi müdahale olmaktadır. Bu cerrahi işlemde gözyaşı kesesi ile burun boşluğu arasında yeni bir kanalın oluşturulması hedeflenmektedir. Bu hedefin gerçekleşmesi için farklı cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Yeni açılan kanalın da tıkanıklık ihtimalinin fazla olduğu durumlarda ise geçici olarak silikon tüp takılmaktadır.