faranjit

Faranjit

Boğaz iltihabı olarak bilinen faranjit, ağız boşluğunun arka duvarında oluşan iltihaplardır. faranjitin iki farklı türü bulunmaktadır. Akut faranjit ani olarak gelişen şiddetli iltihaplar olurken, kronik faranjit ise hafif seyretmesine rağmen uzun süren bir hastalıktır.

Akut faranjitin Belirtileri Nelerdir?

Akut faranjitin belirtileri arasında; boğazda kuruluk, geniz akıntısı,baş ağrısı, eklem ağrıları, kas ağrıları, lenf bezlerinin şişmesi, boğazda kızarıklık,  boğaz ağrısı, ses değişikliği, halsizlik, boğazda yanma, ateş ve burun akıntısı bulunmaktadır. Genel olarak ÜSYE söz konusu olmaktadır.

Kronik Faranjitin Belirtileri Nelerdir?

Kronik faranjit belirtileri arasında ise gıcık öksürüğü, yutkunmada güçlük, gerilme, yanma, yabancı cisim takılmış hissi, ve boğazı sık sık temizleme isteği bulunmaktadır. Kronik faranjitin oluşmasında enfeksiyon da bir neden oluşturmakla birlikte hava kirliliği boğazı tahriş edici bir neden olduğu için daha çok sebep olmaktadır.

Sürekli olarak akut faranjit geçiren hastaların hastalıkları kronik faranjite dönüşebilmektedir. Soğuk algınlığı ya da grip gibi üst solunum yolları hastalıkları aynı zamanda faranjite de neden olabilmektedir. Hasta insanlardan hapşırık ya da öksürme yolu ile havaya saçılan virüs ve bakterilerin bulaşması ile faranjit bulaşmaktadır. Ayrıca bu virüs ve bakterilerin bulunduğu ortam ile vücudumuzun açık yerlerinin temas etmesi de hastalığa neden olmaktadır.

Faranjit bakteri kaynaklı olmadıkça antibiyotik tedavisinin herhangi bir etkisi bulunmaz. Birçok faranjit virüs ve boğaz tahrişi sebebiyle oluşmaktadır. Bu sebeple de boğazı tahriş edecek etmenlerden uzak durulması gerekmektedir. Boğazın tahriş olmasına neden olan faktörler içerisinde; sigara kullanımı, hava kirliliği, çok sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, kuru hava, geniz akıntısı, tozlu hava, burun kemiği eğriliği nedeni ile ağızdan nefes alınması ve reflü bulunmaktadır. Bu etmenler kronik faranjitin oluşmasında önemli rol oynamaktadır. Kronik faranjitin diğer bir sebebi de alerji olmaktadır. Özellikle zaman nezlesi kronik faranjitin oluşması için zemin hazırlayan faktörlerden biri olmaktadır.

Faranjit Nasıl Tedavi Edilir?

Antibiyotik tedavisi sadece bakteri kaynaklı faranjitler için kullanılmaktadır. Ancak ciddi bir enfeksiyon söz konusu ise ya da bağışıklık sistemi güçsüz ise o zaman virüs kaynaklı faranjitlerde de antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Antibiyotiğin yanı sıra semptomları azaltıcı ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlardan da faydalanılmaktadır. Ayrıca alerji söz konusu ise o zaman alerjiyi kontrol altına alacak ilaçların da kullanılması gerekir. Bunun için burun açıcı spreylerden ve antihistamin ilaçlardan faydalanılır. Boğaz pastilleri ise faranjit tedavisinde etkisi olmayan ilaçlar grubundadır.

Kronik faranjitin tedavisi akut faranjite gör çok daha zorlu olmaktadır. unun için hastaların doktorlarının vermiş olduğu  tavsiyelere uyması gerekmektedir. Kronik faranjitin tedavisinin planlanmasında başka etmenlerin bulunup bulunmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğer kronik faranjitin oluşmasında burun kemiği eğriliği, geniz eti, sinüzit ya da reflü gibi başka bir hastalık etkili ise o zaman ilk olarak bu hastalıkların tedavi edilmesi gerekmektedir.