Burun Kanaması

Burun Kanaması

KBB acil servislerine yapılan başvurular genellikle burun kanaması sebebiyle olmaktadır.  Bazı burun kanamalarının herhangi bir önemi olmasa da hayatı tehdit edecek buru kanaması çeşitleri de bulunmaktadır. Burun kanamasının tanımı ise burun mukozasının herhangi bir yerinde görülen kanamalar olmaktadır.

Burun Kanamalarına Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Ciddi burun kanamaları olarak tabir edilen burun kanamaları belirtilerinden biri ya da birkaçı gözlemleniyorsa en kısa süre içerisinde doktora başvurulması gerekmektedir. Ciddi burun kanamalarının belirtileri ise şunlar olmaktadır:

  • Tekrarlayan burun kanamaları,
  • Burun 10 dakika sıkılsa dahi tekrar eden burun kanamaları,
  • Kısa süre içerisinde tekrarlayan burun kanamaları,
  • Fenalaşma,
  • Halsizlik,
  • Sersemlik,
  • Bayılma hissi,
  • Çarpıntı,
  • Nefes almada güçlük çekmek,
  • Kan tükürme,
  • Kan kusma,
  • Ağızdan kan gelmesi,
  • Burun dışında başka alanlarda da kanamaların görünmesi,
  • İdrar veya dışkıda kanama olması,
  • Vücuda alınan hafif darbelerin dahi morarmalara sebep olması,
  • Kan sulandırıcı ilaçların kullanılması,
  • Pıhtılaşma sorunu yaratabilecek böbrek ve akciğer hastalıkları,
  • Yakın zamanda kemoterapi tedavisinin görülmesi,
  • 38,5 ve üzerinde ateşin görülmesi,
  • Döküntü,
  • Kızarıklık,

Çocuk ve genç yetişkinlerde burun kanamaları daha çok burunun ön kısmında gerçekleşirken, ileri yaştaki hastalardaki kanamalar ise daha çok burunun arka kısmında görülmektedir.

Burun Kanamasının Sebepleri Nelerdir?

Burun kanamasının birçok sebebi bulunmaktadır. Bu sebeplerin içerisinde en çok görünenleri ise kış ve kuru iklimler, kapalı ortamlardaki kuru hava,  burnun sümkürülmesi, çocukların burunları ile oynamaları bulunmaktadır. Bu kanamalar genellikle burnun ön taraflarında meydana gelmektedir.

Orta ve ileri yaşlarda görülen burun kanamaları ise genellikle burnun arka tarafında meydana gelmektedir. Burnun arka tarafında meydana gelen kanamaların genel sebepleri ise hipertansiyon, yüze ya da buruna alınan darbeler olur. Burnun arka tarafında oluşan kanamalar ön tarafta gerçekleşenlere göre çok daha şiddetli bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu tip kanamalarda kanama zor bir şekilde kontrol altına alınmaktadır. Bu sebeple de genellikle hastane yatışı gerekir.

Ön Burun Kanaması durdurmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Öncelikle kanaması bulunan hastanın sakinleştirilmesi gerekmektedir. Çünkü yaşanılan heyecan hastanın tansiyonunun düşmesine neden olmaktadır. Ayrıca kanamanın şiddetinin artması da söz konusu olmaktadır.. Daha sonrasında hastanın dik bir şekilde oturtulması gerekmektedir. Eğer hasta yatar pozisyonda kalmak zorunda ise o zaman başın göğüsten yukarıda olması gerekmektedir. Daha sonra burun yumuşak olan kısmından kavranmalı ve bu şekilde 5 dakika beklenmelidir. 5 dakikanın sonunda hala kanama söz konusu ise o zaman burun soğuk su ile yıkanmalı ve baskı tekrar uygulanmalıdır. Bu işlemler birkaç kez tekrarlanabilir. Daha sonrasında ön taraftaki kanamalar bu yöntem ile %90 oranında durdurulmaktadır. Kanamanın durmaması durumunda ise acile başvurulması gerekir.

Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Burun kanamasının tam anlamı ile tedavi edilmesi için arkasında yatan sebebin tedavi edilmesi gerekmektedir. Bunun dışında kanamanın durdurulamadığı ön burun kanamalarında sınırlı tampon kullanılabilir veya bir müdahale ile pıhtılaşma sağlanabilir. Kanama durduktan sonra ise hastalara genellikle yara iyileştirici kremler önerilmektedir.

Tekrarlayan ön burun kanamalarında da KBB uzmanına başvurmak gerekmektedir. Uzmanlar kanamaya sebep olan damarları endoskopi yardımıyla belirler ve daha sonrasında kimyasal veya elektrokoagülasyon gibi yöntemler kullanılarak kanamaya neden olan damarlar yakılır.

Eğer kanamaya sebep olan etkenler kemik kıkırdak eğriliği ya da polip gibi sebepler ise o zaman hastalara operasyon uygulanabilir.

Burun içerisinde herhangi bir tümörden şüphelenilmesi durumunda ise biyopsi alınarak inceleme yapılması gerekmektedir. Ancak genç erkeklerde görülen bir çeşit damar içi tümör olan hastalıkta biyopsi örneği almak ciddi kanamalara sebep olacağı için biyopsi yerine görüntüleme sistemlerinden faydalanmak gerekmektedir.

Burnun arka kısmında kanama görülen hastalar aynı zamanda kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa ya da hipertansiyonu varsa o zaman bu hastaların hastaneye yatırılarak yakın gözlem altında tutulmaları gerekmektedir. Bu sırada bu hastalara gerekli testlerin uygulanması ve kanamanın asıl nedeninin de belirlenmesi gerekmektedir.

Burnun arka tarafında oluşan kanamaların durdurulması için ise burnun arka tarafına kadar ulaşan tamponlar kullanılmaktadır. Bu tamponlar kanama bölgesine baskı yaparak kanamayı durdurmaktadır.

Bu hastaların kanaması kontrol altına alındıktan sonra eğer hipertansiyona bağlı bir kanama ise o zaman en kısa süre içerisinde tansiyonunun düşürülmesine yönelik tedavinin uygulanması gerekmektedir. Kan sulandırıcılar nedeni ile yaşanan kanamalarda ise hastalara pıhtılaşma testi yapılmalı ve uzman doktorların önerisi ile bu ilaçlar kesilmeli veya farklı ilaçlar ile değiştirilmelidir. Tüm bu tedavilere rağmen devam eden kanamalarda olmaktadır. Bu kanamalarda hastalara cerrahi müdahalede bulunulması gerekmektedir. Bu hastalarda kanamaya sebep olan damar ameliyat ile bağlanmakta veya tıkaç görevi üstlenecek bir parça yerleştirilmektedir.