Boyundaki Kitleler

Boyundaki Kitleler

Boyunda oluşan kitleler basit bir enfeksiyondan da tümörden de kaynaklanabilir. Bu sebeple boyun bölgesinde bir kitle fark edildiğinde kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına başvurulması gerekmektedir.

Boyundaki Kitlelere Ne Sebep Olur?

Boyundaki kitlelere sebep olan faktörler içerisinde şunlar bulunmaktadır:

  • Enfeksiyona bağlı olarak şişen lenf bezleri,
  • Doğumsal kaynaklı kistik kitleler veya bu kitlelerin aniden büyümesi,
  • Baş ve boyun bölgesinde yerleşim gösteren kötü huylu tümörlerin lenf bezlerine yayılması,
  • Boyun bölgesinde yer alan organları tutan hastalıklar.

Boyundaki Kitleler Neler Olabilir?

Boyunda görülen şişliklerin en büyük nedeni lenf nodları olmaktadır. Normal şartlarda ele gelmeyen lenf nodları, enfeksiyon sebebi ile büyüdüğünde elle fark edilir olmaktadır. Lenf nodlarının şişmesine neden olan enfeksiyonlar genellikle boğaz bölgesine yerleşen mikroplar neden olmaktadır. Ancak bazı durumlarda diş, ağız, sinüs ve bademciklerde görülen enfeksiyonlarda lenf nodlarının şişmesine neden olmaktadır. Lenf nodlarının şişmesine neden olan bu etmenler aynı zamanda lenf nodlarında ağrı hissedilmesine de neden olmaktadır. Ayrıca bu sebepler ile şişen lenf nodlarında büyümeler hızlı bir şekilde gerçekleşir ve birden fazla nod etkilenir.

Doğumsal kaynaklı büyüyen boğaz şişlikleri ise şişlikler genellikle ağrıya neden olmamaktadır. Doğumsal olan bu şişliklerin üzerinde genellikle renk değişikliklerine ya da ısı artışlarına rastlanmamaktadır. Ayrıca doğumsal kaynaklı olan boyun şişlikleri boyutlarını uzun süre muhafaza etmektedir.

Son olarak kötü huylu tümörlerin boyun bölgesinde yayılım göstermesi ya da lenf nodlarında oluşması durumunda ise şişlikler sert ve yapışkan yapıda olmaktadır. Herhangi bir enfeksiyon sebebiyle oluşan şişliklerde, hastalığın tedavi edilmesi ile birlikte şişlikler de geçmektedir. Ancak düzenli ve uygun tedavinin sağlanmasından sonra da şişliklerin geçmemesi hatta büyümeye devam etmesi, şişliklerin üzerinde renk değişimlerinin bulunması, şişliklerin sert olması ve ağrı vermesi, büyümelerinin hızla gerçekleşmesi ve sayıca artması durumunda hastaların en kısa süre içerisinde kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekmektedir.

Çocukluk çağında görülen lenf büyümelerinde akla ilk gelen enfeksiyon olmaktadır. Ancak ileri yaşlı hastalarda boyun şişliklerinde özellikle de hızlı bir şekilde büyüme söz konusu ise o zaman kötü huylu tümörlerden şüphelenilmesi gerekmektedir.

Boyundaki Kitlelere Nasıl Tanı Konur?

Boyunda oluşan şişliklerin ilk muayenede nedenleri tam olarak saptanamayabilir. Bu sebeple özellikle hastalığın hikayesinin detaylı bir şekilde öğrenilmesi önem taşımaktadır. Ayrıca hastanın başka yerlerinde herhangi bir şişlik olup olmadığı ya da başka belirtilerin bulunup bulunmadığı öğrenilmelidir.

Boyundaki şişliklerin tanı alabilmesi için KBB uzmanları bazı tetkiklere başvurmaktadır. Bu tetkiklerin içerisinde boğazı görüntülemek için endoskopi, çeşitli kan testleri, tomografi, MR ve ultrason görüntülemesi bulunmaktadır. Ancak bazı hastalarda tüm testler yapılsa dahi kesin bir sonuca ulaşmak mümkün olmamaktadır. Bu durumlarda hastalardan biyopsi örnekleri alınması gerekir. Söz konusu lenfoma gibi hastalıklar olduğunda ise alınan örnekler yeterli bilgiyi sağlanabilir. Bu durumlarda lenf nodülünün tamamının alınıp incelenmesi gerekmektedir.

Boyundaki Kitleler Nasıl Tedavi Edilir?

Boyundaki şişlikler tedavisi ise şişliğe neden olan hastalığa göre değişiklik göstermektedir. Enfeksiyon sebebi ile olan büyümelerde genellikle 10 ile 14 gün arasında değişen sürelerde antibiyotik kullanılması yeterli olmaktadır. Antibiyotik kullanımını takiben ağrının azalması ve şişliklerin inmesi gözlemlenir. Bazı hastalarda şişliklerin inmesi 2 veya 3 haftayı bulabilmektedir. Diğer bir yandan tüberküloz gibi bir hastalık nedeniyle lenf bezlerinin büyümesi söz konusu ise o zaman daha spesifik bir tedavi gerekmektedir ve bu tedaviler daha uzun sürede sonuç vermektedir. Doğumsal nedenlerle oluşan şişliklerin tedavisinde ise genellikle cerrahi seçenekler değerlendirilmektedir.

Eğer konulan tanı kötü huylu bir tümörden dolayı ise o zaman boyun bölgesinde yer alan lenf bezlerinin çıkarılması söz konusu olmaktadır. Buna ek olarak hastalara kemoterapi ve radyoterapi seanslarının da uygulanması gerekir. Son olarak lenf bezlerinin büyümesine neden olan sistemik bir hastalık ise o zaman dahiliye ve onkoloji uzmanları birlikte çalışarak ortak bir tedavi uygulanmaktadır.