Atrofik Glossit
Ağız içerisinde meydana gelen enfeksiyonlardan birisi olan atrofik glossit, dil yapısında yer alan papillaları etkilemektedir. Papillalar tat tomurcukları içeren küçük çıkıntılar halinde bulunmaktadır. Atrofik glossit hastalarının dilleri ise kırmızı görünmektedir.
Atrofik Glossitin Nedenleri Nelerdir?
Atrofik glossit hastalığının temel sebebi beslenme yetersizliği olmaktadır. Özellikle demir eksikligi, yetersiz B12 seviyeleri, vitamin eksiklikleri ve düşük folik asit seviyeleri sebebiyle olmaktadır. Atrofik glossitin diğer sebepleri arasında Sjöngen sendromu, kuru ağız hastalığı ileri yaşta bulunanlarda protein ve kalori eksiklikleri, ağızda görülen candida mantarı ve çölyak hastalığı bulunmaktadır. Ayrıca bazı ilaçlar da atrofik glossit oluşmasına neden olmaktadır.
Atrofik Glossitin Belirtileri Nelerdir?
Atrofik glossit hastalığının belirtileri içerisinde dilde yanma hissi, ağız kuruluğu, tuzlu ve asitli gıdalar tüketirken hassasiyetin artması bulunmaktadır. Ayrıca hastaların yaşamış oldukları bu belirtiler nedeniyle de konuşma ve yutkunma güçlüğü de çekebilmektedir.
Atrofik Glossitin Teşhisi Nasıl Yapılır?
Atrofik glossit hastalığının tanısında fiziki muayene ile konulmaktadır. Çünkü atrofik glossit hastalarının dillerinin görünümleri tipik olmaktadır. Hastalığın tedavi edilebilmesi için ise hastalığa neden olan etmenin belirlenmesi gerekmektedir. Bunun için de altta yatan etmenin belirlenmesi için bazı tetkiklerin yapılması gerekmektedir.
Atrofik Glossitin Tedavisi Nedir?
Atrofik glossit hastalığının tedavisinde ise öncelikle ağız hijyeninin tam olarak sağlanması gerekmektedir. Daha sonrasında ise enfeksiyonun giderilmesi ve altta yatan hastalığın tedavisinin yapılması gerekmektedir. Ayrıca tedavi sürecinde hastaların tahrişe neden olabilecek etmenlerden de kaçınılması gerekmektedir.