Ani İşitme Kaybı

Ani İşitme Kaybı

Kulak burun boğaz hastalıkları disiplininde acil vakalardan birisi olarak görülen ani işitme kaybı, dünya üzerinde her 100.000 insanın 10 ile 20 arasında değişen bir aralıkta görülen bir durum olmaktadır. Ani işitme kaybına neden olan etmenlerin hepsi net olarak bilinmemektedir. Bu sebeplede yapılan testlerin çok azında ani işitme kaybının nedeni anlaşılmaktadır. İnsanların bir anda duymalarında azalma ya da tamamen duyma yetisinin kaybedilmesi olarak açıklanan ani işitme kaybı genellikle tek kulağın etkilendiği bir durum olmakla birlikte, bazı hastalarda her iki kulağında etkilendiği görülmektedir. Ani işitme kaybı yaşayan hastaların en kısa süre içerisinde tedavilerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Aksi halde duyma kaybı kalıcı olmaktadır. Duyma kayıpları herhangi bir sorunu bulunmayan hastalar ani bir şekilde ortaya çıkabileceği gibi 3 gün içerisinde yavaş yaşa da ortaya çıkabilmektedir.

Ani İşitme Kaybı Belirtileri Nelerdir?

Ani işitme kayıpları sadece tek veya çift taraflı kaybedilen işitme yetisi değil, aynı zamanda hastaların sürekli olarak uğultu ya da çınlama duyması ve kulakta dolgunluk hissi de olmaktadır. Hastaların yaşamış oldukları bu belirtilere ek olarak baş dönmesi de hissedilebilmektedir. Hastaların bu belirtileri hissettikleri ilk andan itibaren en kısa süre içerisinde Kulak, Burun Boğaz Hastalıkları uzmanına başvurulması önemli olmaktadır.

Ani İşitme Kaybı Neden Olur?

Ani işitme kaybına neden olabilecek diğer etkenlerin içerisinde; kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, bazı sistemik hastalıklar için kullanılan ilaçlar, gizli seyir gösteren beyin sapı tümörleri, halen devam eden iç kulak hastalıkları, çeşitli sebeple maruz kalınan basınç değişiklikleri, damarsal olaylar, çok şiddetli sese maruz kalmak, yaşanılan travmalar ve viral enfeksiyonlar olmaktadır.

Ani İşitme Kaybı Nasıl Teşhis Edilir?

Ani işitme kayıplarının tanı alması için odyometri testinden yararlanılmaktadır. Bu testte en az 3 ardışık frekansta 30 db’den daha fazla duyma kaybı yaşayan hastalara işitme kaybı tanısı konulmaktadır. Ani işitme kaybı işitme sinirlerine veya iç kulak işitme sinirlerine bağlı olarak gerçekleşen bir hastalık olmaktadır.

Ani işitme kaybının tanısının konulabilmesi için hastaların hem kulak burun boğaz uzmanı hem de odyometrist tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Yapılacak olan işitme testi ile hastaların yaşamış oldukları işitme kaybının derecesi tam olarak saptanabilmektedir. Ayrıca bu testte işitme kaybının özel olarak hangi frekanslar tarafından etkilendiğinin tespiti de yapılmaktadır. İşitme kaybı tanısı alan hastalar daha sonrasında ise ani işitme kaybına sebep olan etmenin belirlenebilmesi için ek tetkikler yaptırması gerekmektedir. Bu ek tetkikler içerisinde MR ve damarsal enfeksiyöz nedenini araştırmak için kan tahlilleri bulunmaktadır. Ancak bu yapılan araştırmalar genellikle %10 oranında bir cevap verebilmektedir. Çünkü yaşanılan ani işitme kayıplarının sebebi genellikle tam olarak bilinmemektedir.

Ani İşitme Kaybı Tedavisi Nasıl yapılır?

Ani işitme kaybı yaşayan hastalara hiçbir tedavi uygulanmasa dahi bu durum kendiliğinden geçebilmektedir. Hastaların ani işitme kayıplarının kendiliğinden iyileşmesi genellikle %60 ile 65 arasında değişen bir oranda görülmektedir. Diğer bir yandan hastalığın başlamasından itibaren hızlı bir şekilde tedavi edilmemesi durumunda da iyileşme beklentisinde de düşüş olmaktadır. Özellikle ileri yaşta olan hastalarda, eşlikçi hastalıkların bulunması durumunda, işitme kaybına baş dönmesinin eşlik etmesi ve tedaviye geç başlanmasında iyileşme şansında ciddi düşüşler görülmektedir. Bu sebeplerden dolayı da ani işitme kaybı yaşayan hastaların en kısa süre içerisinde tedavilerini olmaları önemli bir konu olmaktadır.

Ani işitme kaybının tedavisi için ise yıllar içerisinde birçok farklı tedavi yöntemi denenmiştir. Hastalığın nedeni genel olarak bilinmediği için de bu denemelere devam edilmektedir. Bu sebeple de ani işitme kaybını tedavisinde birbirinden farklı ilaçlar kullanılmaktadır. Kullanılan bu ilaçların içerisinde damar açıcılar, plazma genişleticiler, antiviral ilaçlar, vitaminler, antioksidan ilaçlar, selenyum ve bölgesel ya da sistemik etkili kortizon gibi farklı ilaç grupları bulunmaktadır. Ayrıca ilaç tedavilerinin yanı sıra hiperbarik oksijen tedavisi de uygulanmaktadır. Yapılan bu farklı tedavilerde en çok etkin olan ise kortizon tedavileri olmaktadır.

Ani işitme kaybı tedavisinde olan hastaların yakından takip edilmeleri son derece önemli olmaktadır. Ayıca bu hastaların mümkünse  izole edilmeleri de gerekmektedir. Tedavinin bu gereksinimlerinden dolayı da hastane yatışı  söz konusu olabilmektedir. Ani işitme kayıplarında yapılan ana tedavi steroidler olmaktadır. Ancak steroidlerin her hasta tarafından kullanılması mümkün olmamaktadır. Bu durumlarda da hastalara kulak zarlarından orta kulağa erişebilecek kortizon enjeksiyonu yapılmaktadır.